Our RPG organisation forum!

.

#1 2014-11-16 10:08:38

Carlos

Administrator

Punktów :   

II WW GRA

Moi serdeczni koledzy. I koleżanko też. W tym topicu będziemy grać - zasad jest parę.

1. Odpowiadamy MINIMUM raz na 3 dni.
2. Jeśli nie odpowiadamy MINIMUM raz na 3 dni bez konkretnego powodu to niech se daruje dalszą grę.
3. Jeśli chcesz się przypodobać MG kup mu piwo.

TU jest mapa: http://speedy.sh/9SyFf/Warschau-und-Umgebung.jpg

A więc zaczynamy - TADAM

19 sierpnia 1941 roku

Antoni Czaplicki

Budzisz się w zatęchłej piwnicy na Śródmieściu. Małe okienko wychodzące na ulicę wpuszcza do środka strugę światła. To kolejny dzień - uzmysławiasz sobie. Próbujesz sięgnąć pamięcią do ostatniego tygodnia. Nie wygląda to najlepiej. W swoim mieszkaniu na Powiślu zostawiłeś pistolet Walther P38 - w sumie nie jest to tak daleko stąd. Obudziłeś się ze świdrującym ssaniem w żołądku. Rozglądasz się po pomieszczeniu, w którym się znalazłeś. Ceglane ściany zastawione są różnego typu żelastwem - zepsutymi rowerami, jakimś starym żelazkiem z duszą. Po lewej stronie leży trochę spróchniałych desek mogących być kiedyś płotem. Ale zaraz... Za nimi jest jeszcze - radio!
- RADIO?! - krzyczysz sobie w myślach. Przecież wszelkie radio odbiorniki są zakazane przez władze hitlerowskie. Oglądasz się za siebie i widzisz uchylone drewniane drzwi na stalowych zawiasach. Stamtąd wczoraj przyszedłeś. Zresztą, mało ze wczorajszej ucieczki pamiętasz - jedynie, że wbiegając tutaj przeszedłeś przez jakąś dziurę w ścianie piwnicy sąsiedniego budynku.

Nagle słyszysz pojedyncze, miarowe kroki - ktoś schodzi do piwnicy.

#2 2014-11-16 11:59:19

Placjusz

Nowy użytkownik

Punktów :   

Re: II WW GRA

Łapię jedną z desek jako broń i sprawdzam czy mogę sie ukryć gdzieś indziej niż za drzwiami tak żeby być niewidocznym. Jeśli jedyną opcją są drzwi, to wchodzę za nie i czekam na tego kogoś. Próbuję nawet nie oddychać żeby nie zdradzić się jakimkolwiek dźwiękiem.

#3 2014-11-16 22:07:45

Carlos

Administrator

Punktów :   

Podczas gdy ustawiłeś się z - solidną twoim zdaniem - deską i stanąłeś za drewnianymi drzwiami, dźwięki nadchodzącego człowieka stały się coraz głośniejsze. Gdy tak zastygłeś przy ścianie dostrzegłeś jednak jeszcze jeden szczegół otaczającego cię pomieszczenia, który wcześniej umknął twojej uwadze - jest to leżący na podłodze zwykły talerz z połówką chleba i kawałkiem sera. Między tym dostrzegasz nawet kilka jajek.  Adrenalina w twoim osłabionym ciele od samego początku skoczyła w górę - przynajmniej przestałeś odczuwać głód.

Nieznajomy dochodząc do drzwi z twojego pokoju zatrzymuje się na chwilę, jakby zastanawiając się - po czym, nabrawszy nieco mocniej powietrza uchyla drzwi, które zwyczajnie ustępują z krótkim stęknięciem nienaoliwionych zawiasów i robi krok w stronę wnętrza pokoju.

#4 2014-11-16 22:20:40

Placjusz

Nowy użytkownik

Punktów :   

Zamykam drzwi, twarzą zwrócony do nieznajomego. Nie atakuję ale jestem czujny nie opuszczam w dół deski. Obserwuję go na tyle na ile pozwala mi na to światło.

Kim jesteś? - staram się zadać pytanie pewnym tonem.

#5 2014-11-16 22:42:16

Carlos

Administrator

Punktów :   

Niestety, drzwi i jedyne w tym pomieszczeniu okienko są po przeciwnych stronach - światło pada dokładnie na twoją twarz, sprawiając, że ciężko ci zidentyfikować nieznajomego. Wybija cię to nieco z równowagi, przybysz zaś szybko odskakuje w tył, przewracając przy okazji leżący na ziemi talerz i odwraca się w twoim kierunku.

- Czapla, przez ciebie zniszczyłem jedzenie - mówi nieco podnieconym i pretensjonalnym głosem.

#6 2014-11-17 16:02:22

Placjusz

Nowy użytkownik

Punktów :   

Ochhh dobrze, że to ty.... - wyrzucam z siebie.

Opieram się o drzwi trochę bardziej spokojny, ale oddycham jak po krótkim biegu.

Wystraszyłeś mnie! Skąd sie tu do cholery wziąłeś?

Ostatnio edytowany przez Placjusz (2014-11-17 16:04:07)

#7 2014-11-17 19:52:47

Carlos

Administrator

Punktów :   

- Skąd ja się tu wziąłem?! - Rzucił. Dostrzegasz, że jest to znajomy z ZWZ, którego imienia nie pamiętasz. W ogóle rzadko go widywałeś na mieszkaniu w Żoliborzu gdzie spotykaliście się jeszcze  przed wsypą.

- To ty tu wczoraj wpadłeś jak potępieniec. W ogóle, naprawdę jestem pod wrażeniem, że przelazłeś przez ten dywan w ścianie sąsiedniej kamienicy, pamiętasz coś z tego? - Mówiąc to podnosi z ziemi jedzenie i strzepuje z niego kurz. - Gonili cię, co? - Podaje ci go - Zjedz to, bo nie mam więcej. Od czasu wsypy minął już prawie tydzień, a ty wyglądasz jak 7 nieszczęść. Przynajmniej nie wpadłeś jak reszta. Centrala - w której się na szczęście nie znajdowałeś - kazała nam wszystkim was ratować, żebyście nie podzielili losu reszty nieszczęśników. A ty sam wpadłeś do mnie! Nawet trafiłeś akurat do mojej piwnicy - Mówiąc to uśmiecha się serdecznie.

- Dobrze, że usłyszałem hałas - od razu wpadłem tutaj do piwnicy i dostrzegłem ciebie. Zdążyłem na szczęście ten piekielny dywan poprawić tak, żeby nikt się nie zorientował. Do pioruna jak ty go znalazłeś? - W tym czasie wziąłeś się do pałaszowania podarowanego ci śniadania. Twój interlokutor dostrzegł to, więc kontynuował dalej - Musimy ci wyrobić nowe dokumenty, żebyś mógł wrócić do względnej normalności, ale pracujemy nad tym. - Spojrzał przy tym w bok - Dostaniesz je może za dwa, trzy dni najprędzej, tak więc do tego czasu będziesz niestety skazany na siedzenie tutaj. - W tym momencie spojrzał na ciebie - Potrzebujesz czegoś? Postaram się coś ci załatwić, w miarę możliwości oczywiście.

#8 2014-11-18 16:56:22

Placjusz

Nowy użytkownik

Punktów :   

Tydzień... uciekam odkąd zobaczyłem gestapo przy naszych drzwiach. Zauważyli mnie i musiałem uciekać. Miałem ogrom szczęścia, że mi się udało zwiać.
Masz jakieś informacje o naszych? Ilu złapali?

Siadam na ziemi pod drzwiami i kończę moje jedzenie nie zwracając uwagi na to, że jest brudne.

#9 2014-11-20 19:00:16

Carlos

Administrator

Punktów :   

- Sami musieliśmy się pozbierać przez ten tydzień. Na szczęście Niemcy złapali jedynie ludzi z twojej komórki, na Żoliborzu. Nie chciałbym nawet myśleć co by się stało gdyby to była gorsza wpadka. - Mówi spoglądając przez okienko w piwnicy. Zadziera przy tym głowę do góry. Nastała krótka chwila. Nagle odwraca się do ciebie i kontynuuje - Jak chcesz się nazywać?

Ubrany jesteś w długie brązowe spodnie i płócienną koszulę. Wszystko znoszone i brudne. Lato nie jest zbyt ciepłe, a przynajmniej fala upałów z czerwca już minęła. Czujesz się w tej zimnej piwnicy źle i próbujesz zagrzać ciało w pierwszych silnych promieniach słonecznych od przeszło dwóch tygodni.

#10 2014-11-21 05:51:17

Placjusz

Nowy użytkownik

Punktów :   

Nie mam pojęcia. Nazwisko jest mi obojętne, byleby nie przyciągało uwagi.

Wstaję z ziemi i podchodzę do niego - chciałbym Ci podziękować, a nawet nie wiem jak masz na imię, ja jestem Antek - wyciągam do niego dłoń.

#11 2014-11-22 20:56:36

Carlos

Administrator

Punktów :   

- Hmm... - zastanawia się przez dłuższą chwilę - to może... Grzegorz Brzęczyszczykiewicz? Ja jestem Franciszek - podaje ci dłoń

#12 2014-11-23 12:57:14

Placjusz

Nowy użytkownik

Punktów :   

Ściskam ją mocno i uśmiecham się mimochodem.

Może być ale dla ciebie Antek. Mam  nadzieję że nie będziesz mial problemów z racji mnie. Im szybciej znikne tym lepiej

Stopka forum

RSS